Индикациите, че Турция е активирала радарите на закупените от Русия зенитно- ракетни

...
Индикациите, че Турция е активирала радарите на закупените от Русия зенитно- ракетни
Коментари Харесай

САЩ са бесни, че Турция е активирала руските С-400 срещу гръцки F-16

Индикациите, че Турция е задействала радарите на закупените от Русия зенитно- ракетни системи С-400, за да засече създадените в Съединени американски щати гръцки изтребители F-16 при завръщането им от учението „ Евномия “ на 27 август край Кипър, очевидно са провокирали безпокойствие във Вашингтон за обстановката в Източното Средиземноморие, предава вестник Kathimerini, представен от. Според гръцкото издание, именно това е предизвикало посещенията на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео в Кипър на 12 септември и Гърция на 27-29 септември.

Визитите ясно говорели, че активацията на С-400 наистина е подразнила Вашингтон, който по-рано заплаши да наложи наказания на Турция, ако съветските системи бъдат задействани. Според известия на част от турските опозиционни медии, Анкара възнамерява да организира общи тествания на системите С-400 край град Синоп на черноморското крайбрежие.

Независимо от решенията, които Анкара ще вземе във връзка с своята противовъздушна защита, тридневното посещаване на Помпео от предходната седмица, което го води в Солун и базата в залива Суда на Крит, се смята за такова от огромна значимост.

Разполагането за непрекъснато на американския кораб USS Hershel “Woody ”Williams в пристанището въз основата Суда е мощна индикация за желанието на Съединени американски щати да ускори доста наличието си на Крит. Подкрепата на 106 000-тонен десантен транспортен съд, способен да транспортира хеликоптери, дронове и други системи, изисква доста усъвършенстване на оборудванията в базата.

Още от 2016 година Съединени американски щати са доста дейни в напъните си да подобрят качествата на военноморската си база в залива Суда, отбелязва изданието.

Крит като цяло наподобява се трансформира в център за съсредоточаване на военна мощност с инфраструктура, която може да одобри освен гръцки и американски сили, но и елементи от арабските страни, както беше през последните седмици с самолети от Обединените арабски емирства, посочва Kathimerini.

СЕГА напомня:

зенитно-ракетни системи С-400 против създадените в Съединени американски щати изтребители F-16, написа още през ноември м.г английското издание The Times
Тогава бе разказано, че турската телевизия е посочила неразбираеми фрагменти от първото тестване на радарите на С-400, което започнало край столицата Анкара. Американските бойни самолети, които са на работа в турските военновъздушни сили (ВВС) към този момент 32 години, са били употребявани като образователни цели. Властите в Анкара са предизвестили жителите, че в околните дни F-16 и други самолети ще летят ниско над земята.

С-400 бяха доставени в страната през юли м.г. след съвсем три години договаряния сред Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин. В резултат на това Турция беше изключена от програмата на НАТО за произвеждане и закупуване на стелт изтребители от ново потомство F-35. Според турските медии С-400 ще бъдат ситуиран в Анкара и ще бъдат изцяло настоящи през април 2020 година През лятото разгръщането на комплексите спря в резултат на обстоятелството, че Вашингтон се опитваше да „ върне Ердоган във военната система на Съединени американски щати “. Вашингтон се притеснява, че С-400 ще оказват помощ на Москва да събира информация за западните военни технологии, в това число F-35, „ доста по-бързо от нормално “. Следователно решението на Турция да закупи система за противовъздушна защита от Русия провокира рецесия в границите на Северноатлантическия алианс, изключително на фона на борбата сред двете страни „ в стила на Студената война “, изяснява The Times.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР